MozillaTracker

MozillaTracker är ett litet logganalysverktyg som spårar vilka webbläsare och operativsystem användare av en webbsida har. Loggfilen behöver inte vara i något specifikt format. Du kan spara den insamlade statistiken som en rapport i text- eller HTML-format (exempel) eller skriva ut den direkt.

Listorna kan sorteras, antingen alfabetiskt eller efter antal träffar. Du kan också välja att visa webbläsarlistan med alla olika versioner av webbläsarna, bara de vanligaste versionerna (se skärmdump) eller bara webbläsartitlarna.

Senaste version: 1.1
2001-12-25

Size: 259 kb

Ladda ner…

Skärmdumpar

MozillaTracker

MozillaTracker Report

2001-12-25

Operating Systems:
Windows 98   306   62,8%
Windows 2000   98   20,1%
Windows NT   40   8,2%
Windows 95   36   7,4%
Linux   2   0,4%
Macintosh   2   0,4%
Windows XP   1   0,2%
Solaris (UNIX)   1   0,2%
UNIX   1   0,2%

 

Browsers:
MSIE 5.5   167   29,6%
MSIE 6.0   144   25,5%
MSIE 5.0   91   16,1%
MSIE 5.01   45   8,0%
Netscape 3.0   41   7,3%
Netscape 2.0   17   3,0%
MSIE 4.01   9   1,6%
Netscape 5.0   9   1,6%
MSIE 6.0b   7   1,2%
Netscape 4.7   7   1,2%
Netscape 3.01   6   1,1%
Netscape 4.77   5   0,9%
Netscape 4.0   4   0,7%
Netscape 4.78   3   0,5%
Netscape 4.79   2   0,4%
Netscape 4.75   2   0,4%
Netscape 4.74   2   0,4%
MSIE 2.0   1   0,2%
Netscape 4.01   1   0,2%
Netscape 4.76   1   0,2%

Report generated by MozillaTracker v1.1 (c) Stefan Pettersson.

WAP Prototype Maker

WAP Prototype Maker är ett verktyg för att snabbt generera en uppsättning WML-sidor.

Genom WAP Prototype Makers användargränssnitt kan du mycket enkelt och snabbt skapa en komplett hierarki av sidor som innehåller texter, bilder och länkar.

Syftet med detta program är att snabbt kunna skapa och testa navigeringen av en WAP-sajt, eller att skapa grundläggande sidor för en WAP-sajt för att få en snabb förhandsgranskning och sedan redigera dem för hand.

Senaste version: 1.00
2001-01-22

Size: 298 kb

Ladda ner…

Skärmdumpar

WAP Prototype Maker

Black Jack

Ett litet och snyggt Black Jack-spel för Palm med det grundläggande black jack-spelet (inklusive dubbel, split och försäkring).

Kräver en Palm-kompatibel enhet som kör Palm OS v2.0 eller senare (av okända anledningar verkar den dock inte fungera på Treo-telefoner).

Observera att om du får slut på pengar kan du välja Nytt spel i menyn för att starta om. Det har också rapporterats att Black Jack inte fungerar på Treo-telefoner.

Senaste version: 1.0
2003-05-31

Ladda ner…

PC: blackjack.zip (10kb)

Mac: blackjack.sit (10kb)

Skärmdumpar

Black Jack BlackJack

YourTris

Konceptet med YourTris är förmodligen något du har sett förut. ”Åh nej, inte ännu en av de där Tetris-klonerna”, kanske du tänker. Tja, ja, det är ännu ett spel som liknar originalet Tetris, men förhoppningsvis kommer likheterna mellan YourTris och andra Tetris-kloner att sluta där.

Det primära målet med YourTris är att vara ett Tetris-liknande spel som ser ut, låter och beter sig som du vill att det ska göra. Om du är en av dessa Tetris-missbrukare har du förmodligen kollat ​​in massor av andra Tetris-spel och upptäckt att du antingen inte gillade ljudet, det var för litet, för stort eller så såg det helt enkelt riktigt fult ut. Med YourTris kommer du inte ha detta problem, eftersom du kan anpassa både ljud, utseende och beteende.

Senaste version: 1.2
2004-01-08

Size: 363 kb

Ladda ner…

Skärmdumpar

YourTris YourTris 2

Tabell2HTML

Med Table2HTML kan du enkelt konvertera en tabb- eller kommaavgränsad tabell (tabell i ett Word-dokument till exempel) till en HTML-tabell. Du kan direkt kopiera/klistra in tabellen eller ange en fil som ska konverteras. Du kan också ange teckensnittsinställningar, justering och mer i den genererade HTML-tabellen.

Denna applikation är ganska gammal och ounderhållen, men den är fortfarande tillgänglig om någon tycker att den är användbar.

Senaste version: 1.2
1999-06-03

Size: 139 kb

Ladda ner…

Skärmdump

Tabell2HTML

Starblaster

Det här spelet kallas ett minispel eftersom det verkligen är… mini. Storlek på 96×44 pixlar och i endast 2 färger. Anledningen till detta minimalistiska tillvägagångssätt är att det användes som ett exempel för att visa hur ett inbyggt spel i en mobiltelefon kan se ut. Jag har gjort den tillgänglig här mest för skojs skull.

Starta spelet genom att trycka på mellanslag och styr ditt skepp med piltangenterna, mellanslag för att skjuta. Vänligen notera den mycket gamla skolans highscore ange-ditt-namn-funktionen. 🙂

Senaste version: 1.0
2000-10-23

Size: 140 kb

Ladda ner…

Skärmdumpar

StarBlaster StarBlaster 2 StarBlaster 5 StarBlaster 4 StarBlaster 3

Hur man installerar CGI-skript

Detta är tänkt att vara en liten handledning som försöker förklara vad ett CGI-skript är och hur man installerar ett på en server. Den är inriktad på nybörjare på hemsidan, utan tidigare erfarenhet av CGI-skript. Ingen UNIX-erfarenhet krävs och det antas att du bara kommer åt servern via FTP och inte med telnet.

Vad är ett CGI-script

Bara så att du vet vad du faktiskt har att göra med så kan en kort introduktion av vad ett CGI-skript faktiskt vara ett bra ställe att börja. För det första så är CGI inte ett programmeringsspråk. CGI är en förkortning för ”Common Gateway Interface”, och det är ett sätt för program och skript på webbservern att kommunicera med webbläsaren (lätt förklarat).

Vanligtvis så görs ett CGI-skript med Perl, vilket är ett tolkat skriptspråk, mycket vanligt i UNIX-operativsystemet. CGI-skript kan dock skrivas på vilket språk som helst, till exempel C++ (men då ska det kallas ett CGI-program, eftersom det är kompilerat och inte längre ett skript).

I den här handledningen kommer vi att ta itu med CGI-skript gjorda med Perl (som är det vanligaste språket som används för CGI-skript). Ett sådant skript är helt enkelt bara en textfil med ett filnamn som slutar på .pl eller .cgi.

En viktig aspekt att komma ihåg är att CGI-skript är skript på serversidan, vilket innebär att skripten exekveras på servern och endast resultatet (utdata) från skriptet visas i webbläsaren. Jämför det med JavaScript, där själva skriptet laddas ner på en HTML-sida och körs i användarens webbläsare (skript på klientsidan).

Krav

Det första du bör kontrollera när du funderar på att använda ett CGI-skript på din hemsida, är att se till att ditt webbhotell stödjer CGI-skript och att du har tillstånd att använda dem. Om du har lagt märke till en katalog som heter cgi-bin när du laddar upp dina HTML-filer, då kan du helt säkert använda CGI-skript.

Du behöver också några mer grundläggande saker som en textredigerare för att redigera skriptet (anteckningsblocket är bra) och ett FTP-program (vi använder gratis WS FTP LE i det här exemplet).

Konfiguration

Nu till det viktigaste, en av de saker som vanligtvis är källan till fel, konfigurationen av skriptet.

Öppna skriptet i anteckningsblocket eller din favorittextredigerare. Observera att det måste vara en ASCII-textredigerare som sparar som ren text, utan någon formatering, som sådant som Word och andra ordbehandlare gör.

På den första raden i skriptet ser du något sånt här:

#!/usr/bin/perl

Detta är sökvägen till perl-kompilatorn (eller snarare tolken) på servern. Detta måste ändras för att ställas in med den server du ska använda skriptet på. Förutom #!/usr/bin/perl är det vanligtvis #!/bin/perl eller #!/usr/local/bin/perl. Det bästa sättet att ta reda på den korrekta sökvägen är att kontrollera dina webbvärdars supportsidor eller titta på den första raden av tidigare installerade och fungerande skript (vanligtvis finns det något slags test Hello World CGI-skript installerat som standard).

Nästa steg är att noggrant läsa dokumentationen för skriptet och se vilka andra saker som ska konfigureras. Vanligtvis finns variabler som behöver konfigureras överst i skriptet. Läs eventuella kommentarer för att se vad du ska göra. Kommentarer i Perl är rader som börjar med #-tecknet (enda undantaget är den första raden).

En vanlig sak är att sökvägen till din webbplats måste anges. Sökvägen är inte samma sak som URL:en. Även om din URL kan vara www.foobar.com, så kan sökvägen till webbplatsen på serverns hårddisk vara ungefär så här:

/disk5/home/f/foobar/htdocs/

Observera att ovanstående bara är ett exempel, det fungerar inte på din server. Beroende på FTP-programvaran och serverinställningarna kan du kanske se hela sökvägen när du ansluter till webbplatsen med FTP. Kolla annars webbhotellets supportsidor.

Installation

Nu är det dags att faktiskt lägga skriptet på din server och ställa in rätt behörigheter för det. Detta görs med ditt favorit-FTP-program.

När du laddar upp CGI-skript så måste du använda ASCII-läge (inte binärt). Detta beror på att UNIX och Windows använder olika radbrytningar, men låt oss inte gå in på det här.

Bilden visar hur överföringsläget kan väljas i WS FTP.

WS FTP: ASCII-överföring

WS FTP: ASCII-överföring

Vanligtvis finns det bara en plats där CGI-skript kan köras på servern, och det är i cgi-bin-katalogen. Det är där du ska ladda upp skriptet om ditt webbhotell inte har instruerat något annat.

Efter att ha laddat upp skriptet så måste du ställa in rätt behörigheter för själva skriptet och alla andra kataloger och filer som det fungerar med.

Behörigheter ställs in med ett UNIX-kommando som heter chmod, men du behöver inte vara en UNIX-guru för att använda det. Den kan användas direkt via din FTP-klient istället.

Skript bör ha en behörighet på 755 (chmod 755). I WS FTP, högerklicka på filen och välj chmod, och följande fönster dyker upp.

Exemplet nedan är för tillstånd 755.

WS FTP: chmod 755

WS FTP: chmod 755

Filer som bör skrivas till, eller kataloger själva, som skriptet använder för att spara filer i, bör ställas in på chmod 777. 777 betyder att alla rutor ska vara markerade.

Okej, det är det. Förhoppningsvis kommer du att ha ett fungerande CGI-skript igång nu…

Om det inte fungerar…
Som oerfaren användare finns det många fällor att falla i. Det tråkiga är att när något går fel är det väldigt sällan uppenbart vad det beror på. Men det finns några saker som kan hjälpa dig…

Här är några vanliga fel och vad som kan orsaka dem.

403 Tillstånd nekad

Fel 403 är en säker sak; det beror på att du har glömt att ändra filbehörigheterna för skriptet. Ställ in alla .pl- och .cgi-filer till chmod 755 för att vara säker.

404 Filen hittades inte

Du angav helt enkelt fel URL. Den faktiska filen (d.v.s. skriptet) hittades inte. Detta är samma fel som du får när du klickar på trasiga länkar.

500 Internt serverfel

Det här är det värsta, tyvärr är det också det vanligaste. Det är ett fel i själva skriptet. Gå igenom alla steg i konfigurations- och installationssektionen igen och bekräfta att de är korrekta, det borde hjälpa dig att spåra de flesta vanliga felen.

Att försöka hitta källan till ett fel kan vara lite knepigt, men det finns några användbara saker som kan vara tillgängliga för dig.

Om du har tillgång till loggfilerna på din server, hitta en fil som heter error_log och kolla i slutet av den filen. När ett skript misslyckas med att köras loggas alla fel i den filen och de bör ge dig en ledtråd om vad som händer.

De flesta webbhotell har supportsidor med vanliga frågor och instruktioner om CGI-skript. Det kan finnas vissa saker som är specifika för just ditt webbhotell, så läs igenom allt du kan hitta. Läs också dokumentationen till manuset mycket noggrant. Annars får du reda på tidigare än du tror vad RTFM betyder när du frågar manusförfattaren om något som dokumentationen täckte.

Ok, det är allt. Jag hoppas att du tyckte att denna lilla handledning var användbar…

Skrivet av Stefan Pettersson, 10 juli 2000.

Poff – Julupplagan

Poff är ett roligt logikspel där du ska matcha de fallande föremålen i tre rader. Målet är att slutföra det unika målet för varje nivå.

Målet med Poff är att arrangera de fallande blocken i en rad av liknande block. När minst tre block är inriktade horisontellt, vertikalt eller diagonalt så försvinner de och alla block ovanför faller ner.

För att nå nästa nivå så bör du försöka få block att försvinna av samma typ som de staplade på varandra på höger sida av fönstret. Varje nivå har sin egen grafik och sin egen uppgift. Till exempel, i den första nivån ska du försöka tända alla bollar i granen.

Akta dig för det dåliga blocket. Vissa nivåer har ett block som gör det omvända jämfört med resten av blocken. Försök att undvika att få dåliga block att försvinna för att nå nästa nivå så snabbt som möjligt. Dåliga block kommer också att minska din poäng, så generellt sett är de riktigt dåliga.

Senaste version: 1.4
2004-01-08

Size: 1403 kb

Ladda ner…

Skärmdumpar

Poff - Julupplagan Poff - Julupplagan 2

LogMerger

LogMerger är ett gratis program som låter dig slå ihop valfritt antal loggfiler till en enda fil och fortfarande behålla samma kronologiska ordning.

Detta är användbart om du har en webbplats med mer än ett gränssnitt eller en klusterlösning med mer än en webbserver av belastningsbalanserande skäl, och därmed har du mer än en loggfil under samma tidsperiod. De flesta logganalysprogram accepterar bara en enda loggfil, så för att få statistik måste du slå samman de olika loggfilerna till en. Men det är inte bara en enkel fråga att sammanfoga dem, eftersom de fortfarande behöver behålla sin kronologiska ordning.

Det är precis vad LogMerger gör, beroende på tidsstämpeln i loggfilerna så slår den samman filerna och bibehåller fortfarande samma kronologiska ordning genom hela filen.

Senaste version: 1.2a
2002-04-02

Size: 222 kb

Ladda ner…

Skärmdump

LogMerger

Html2table

Med HTML2Table kan du konvertera HTML-tabeller utan alla HTML-taggar till komma (eller något annat) avgränsade tabeller som du enkelt kan importera till Excel eller en databas.

Denna applikation är ganska gammal och ounderhållen, men den finns fortfarande tillgänglig om någon tycker att den är användbar.

Senaste version: 1.0
1999-06-22

Size: 139 kb

Ladda ner…

Html2table

DiceDeluxe

Är du trött på de där fula och svårförståeliga yahtzee-spelen? Då är DiceDeluxe något för dig! DiceDeluxe är designad för att se väldigt attraktiv ut och vara lätt att spela. Det i kombination med funktioner som ångra, genomsnittligt antal, stöd för flera spelare, ljud och en sparad topplista över de bästa 100 spelarna gör DiceDeluxe till en riktig mördare bland tärningsspelen.

Senaste version: 1.4
2004-01-08

Size: 436 kb

Ladda ner…

Skärmdump

DiceDeluxe

Bitmap Font Writer

Bitmap Font Writer är ett gratis program som låter dig rita text med ett teckensnitt där varje tecken ritas i en bitmappsfil.

Om du har ritat ditt eget bitmappstypsnitt i till exempel Photoshop, är du tvungen att manuellt kopiera och klistra in varje tecken för att kombinera dem till ett ord. Det här blir ganska tråkigt om du gör knappar för en webbplats, som ett exempel. Syftet med Bitmap Font Writer är att göra denna procedur smidigare.

Genom att ordna ditt teckensnitt i ASCII-ordning och sätta markörer för att definiera bredden på varje tecken så kan du ladda bilden i Bitmap Font Writer som kombinerar tecknen åt dig. Sedan kopierar du helt enkelt allt till urklippet för att få tillbaka det till ditt målningsprogram.

Programmet vänder sig till grafiker, webbdesigners och utvecklare.

Nytt i v1.3

  • Genomskinlighet
  • Negativt mellanrum
  • Ta bort diakritiska tecken

Senaste version: 1.3
2003-09-01

Size: 337 kb

Ladda ner…

Skärmdumpar

Bitmap Font Writer

Bitmap Font Writer 2

All In One Yahtzee

All In One Yahtzee är en avancerad version av det klassiska tärningsspelet. Den innehåller varianter som original American Yahtzee, Swedish Yahtzee, Maxi Yahtzee (6 tärningar), Triple Yahtzee (3 kolumner) och Kismet (färger).

Den har sparade poäng, automatiska tips, ångra-funktion och mycket mer.

Senaste version: 2.7
2004-01-08

Size: 410 kb

Ladda ner…

Skärmdumpar

All In One Yahtzee